Chocolate caramel treat

_MG_4640

I made this simple chocolate & caramel treat the other day and wanted to share the recipe with you! I made it with ingriedents I already had in the house and came up with the recipe as I went along. And it turned out really good!  For the base I used:

about 1 dl of nuts ( I used cashews and walnuts)

one spoon of coconut oil

one spoon cacao butter

1-2 spoons of cacao powder

hint of salt

Mix the nuts in a blender and melt the cacao butter and the coconut oil. Mix everything together and pour the mix to a container you can freeze. While the mix is in the freezer prepare the caramel. I used coconut milk and coconut sugar. Pour the milk (only the white stuff) on a frying pan and add the sugar (about 3-4 spoons). Keep the heat low and mix the milk and sugar. You can leave them on the pan for a while until the mixture thickens a bit.  It’s done when it’s a bit thick but so that it’s easy to spread. Take the base from the freezer and pour the caramel on to it. You can put the whole thing to the freezer for a while until it’s congealed. I also added some lingonberries because I think they are perfect with the sweet caramel! :)

// Tein yksi päivä tällaista kinuski & suklaa jälkkäriä. Sain idean extemporee joten käytin vain aineita joita löytyi jo valmiina kaapista. Pohjaan tuli:

n. 1 dl pähkinöitä (itsellä casheweitä ja saksanpähkinöitä)

1 rlk kookosöljyä

1 rlk raakakaakaovoita

1-2 rkl raakakaakaojauhetta

ripaus suolaa

Murskaa pähkinät blenderissä ja sulata samalla öljy sekä voi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä seos esim. irtopohjavuokaan jonka voi pakastaa. Laita pohja pakkaseen ja valmistä sillä välin kinuski. Kinuskin valmistukseen tarvitsee kookosmaitoa ja kookossokeria. Laita kookosmaito (vain se valkoinen osa) paistinpannulle matalalle lämmölle ja lisää noin 3-4 rkl kookossokeria. Sekoita aineet keskenään ja jätä hetkeksi pannulle jotta kinuski hieman paksuuntuu. Kinuski on valmista kun se on hieman paksua mutta kuitenki juoksevaa. Kaada kinuski pohjan päällä ja laita vielä koko homma hetkeksi pakkaseen, jotta herkku jähmettyy.

Noin tunnin päästä herkku on varmasti jo jähmettynyt ja valmis nautittavaksi. Itse lisäsin vielä puolukoita päälle sillä ne sopivat musta erinomaisesti makean kinuskin kanssa! :) //

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s