Making raw chocolate 101

I got my first taste of raw chocolate when my dad made it for us. And to be honest, it didn´t taste good. After I tasted it then and there and it began tasting really good and then I marched to a store and bought a raw chocolate kit and made my first chocolates. This was in 2013.  Now I make raw chocolate about once a week so we have almost all the time some of it in the fridge.

If you are not familiar with raw chocolate, the most important thing is that the chocolate isn´t heated at any point so all the nutritions stay intact. Cacao is the raw, purest, unprocessed form of chocolate and the cacao beans are considered as superfood. When making raw chocolate one uses cacao powder that is made from those beans. To make the “normal” chocolate, these raw cacao beans are roasted to form cocoa, which is then combined with sugar and fats. The high heat during the roasting process reduces the levels of antioxidants in the cacao, minimizing the powerful health benefits found in the unprocessed, raw cacao.

Raw chocolate contains many important vitamins and minerals including

  • Magnesium, and other essential minerals including calcium, sulfur, zinc, iron, copper, potassium, and manganese
  • Polyphenols called flavonoids, with antioxidant properties
  • Vitamins: B1, B2, B3, B5, B9, E
  • Essential heart-healthy fat: oleic acid a monounsaturated fat
  • Protein
  • Fiber

So how to make raw chocolate? Here comes my basic recipe:

Maistoin ensimmäisen kerran raakasuklaata kun isäni oli sitä tehnyt ja tarjoili meille. Ja ollakseni rehellinen, se ei ollut kovin hyvää. Mutta sitten ajan mittaan maistelin sitä siellä täällä ja pikkuhiljaa makunystyrät tottuivat makuun ja sitten marssin kauppaan ja ostin raakasuklaa -aloituspakkauksen. Tämä oli vuonna 2013. Nykyään teen raakasuklaata noin kerran viikossa ja meillä on yleensä aina raakasuklaata valmiina jääkaapissa.

Jos raakasuklaa ei ole vielä tuttu niin tärkein asia on, että sitä ei ole kuumennettu. Kaikki suklaa tehdään kaakaopavuista joita pidetään superfoodina niiden terveysvaikutusten vuoksi. Tavalliseen suklaaseen tulee vain pieni osa kaakaopapuja ja loppu koostuu sokerista, rasvoista ja maitojauheesta. Lisäksi suklaa kuumennetaan joten monet hyvät ravintoaineet poistuvat suklaasta. Raakasuklaan valmistuksessa käytetään kaakaopavuista tehtyä jauhetta eikä suklaata kuumenneta missään vaiheessa. Lisää asiasta voi lukea täältä.

Miten sitten raakasuklaa valmistuu? Tässä tulee minun hyvin perus perus reseptini:

raaka

There are three main ingredients that are cacao butter, cacao powder and coconut oil. One can find these from different companies and label but I use a lot of CocoVi´s products. The butter has to be melted by using hot water because we don´t want to heat it. Just put the cacao butter into a bowl and put that bowl to a bigger bowl filled with hot water and it will melt there. After the butter is in a liquid form, add the coconut oil and wait for it to melt as well (this takes a much shorter time). Melting the butter takes a while and sometimes you might need to change the water since it´s not enough hot anymore.

After these two main ingredients are both in a liquid form I usually add Agave -syrup to make it sweeter. It is good to add all the liquids together before adding the powders. Then you can add all the other ingredients. I don´t really measure anything because I´m so use to doing it. The main rule of thumb is that put twice as much butter (in solid form) as you put powder. Oil I usually put one third of what I put butter.

Raakasuklaan tekemiseen vaaditaan kolmea pääraaka-ainetta jotka ovat kaakaojauhe, kaakaovoi ja kookosöljy. Itse käytän aika paljon CocoVin ja Puhdistamon tuotteita, mutta nykyään on aika paljon tarjontaa eri valmistajilta. Kaakaovoi pitää sulattaa joten se tehdään vesihauteessa. Tämä voi viedä jonkin aikaa ja vettäkin kannattaa vaihtaa niin prossessi nopeutuu. Kun voi on nestemäistä laitan sekaan pari ruokalusikallista kookosöljyä. Kookosöljy sulaa huomattavasti nopeammin ja kun molemmat ovat nestemäisiä on hyvä lisätä muut mahdolliset nesteet kuten Agave siirappi. Minulla ei ole mitään tarkkoja mittoja vaan laitan tottumuksen mukaan ja koko ajan maistelen, josko jotain pitäisi lisätä. Nyrkkisääntönä käytän, että laitan puolet enemmän kaakaovoita (kiinteässä muodossa) kuin jauhetta. 

Kun kaikki nesteet ovat sekoitettu yhteen, voi joukkoon lisätä kaikki muut aineet

raakas

Agave-syrup and salt. The syrup will bring sweetness and the salt will bring out the tastes even better. I always add these two. Just a touch of salt (I use the Kalahari salt) and the syrup according to your taste but the syrup is pretty sweet so one or two spoonfuls are more than enough.

Agave siirappi ja Kalaharin suola ovat sellaisia mitä käytän myöskin aina kun valmistan suklaata. Suola tuo maut esiin ja siirappi tekee suklaasta makean. Suolaa tarvitsee vain ripaus ja siirappia oman maun mukaan, mutta se on aika makeaa joten hirveästi ei tarvitse lisätä.Yksi tai kaksi ruokalusikallista on yleensä tarpeeksi jotta suklaasta tulee makeaa.

raakasu

Sometimes I also use palm sugar if I want even sweeter and it brings a bit of vanilla flavour. The green stuff is Spirulina and I usually add it too. it gives some taste but mostly I use it for it´s health benefits.

Joskus käytän myös palmusokeria jos haluan vielä makeampaa ja se tuo myös vähän vanillan makua suklaaseen. Tuo vihreä jauhe on spirulinaa, jota käytän myös usein lähinnä sen terveysvaikutusten takia, mutta myös maun.

Goji-berries are also fun to add sometimes. They give someting extra to the chocolate. I usually add them to the mold before I pour the chocolate to them.

The chocolate should be flowing but still thick. It´s good to check the taste multiple times and then add more sweetness or cacao powder if the taste is a bit weak.

Goji marjojakin on hauska lisätä välillä. Muuttavat hieman suklaan koostumusta. Marjat laitan yleensä valmiiksi muotteihin ennekuin kaadan suklaan niihin.

Suklaan olisi hyvä olla aika juoksevaa mutta kuitenkin paksua ja maistuvaa. Kannattaa tsekata maku monessa kohdassa ja lisätä sitten sitä mukaa makeutta tai kaakaojauhetta jos maku on vähän vaisu.

raakasuk

I have chocolate molds but you can really use anything. Ice cube molds are very good for this as well.Then you just put them to the freezer and wait for an hour or two and they are ready.

Minulla on suklaamuotteja, mutta esim jääpalamuotit käyvät loistavasti. Kaada suklaa muotteihin ja laita pakastimeen pariksi tunniksi niin suklaat ovat valmiita syötäväksi!

raakasuklaa

Enjoy!

Advertisements

2 thoughts on “Making raw chocolate 101

  1. Pingback: Raw white chocolate / raakavalkosuklaa | Valokuvaajan tytär / photographer's daughter

  2. Pingback: My favourite raw chocolate recipe – Valokuvaajan tytär

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s